بین الملل تابناک: چهارصد و شصت و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین با اشاره به پیشرفتهتر شدن سلاحهایی که غرب برای اوکراین ارسال میکند، گفت که تحویل موشک دوربرد به کییف با تشدید موج جدید تنش، محتمل است.
پسکوف گفت: حقیقت این است که سطح پیچیدگی و شاخصههای فنی سلاحهایی که به اوکراین میرود، دائما در حال افزایش و پیشرفت است. همین حالا هم میتوانیم ببینیم که رایزنیها برای ارسال موشکهایی با برد ۵۰۰ کیلومتر یا بیشتر از فرانسه و آلمان(به کییف) آغاز شده است.
وی تاکید کرد: این نوع سلاحها کاملا متفاوت بوده و تحویل چنین تسلیحاتی به اوکراین، تنشها را وارد مرحله جدیدی خواهد کرد.
پسکوف اضافه کرد که این تحولات «روسیه را مجبور خواهد کرد تا متمرکزتر، قویتر و منسجمتر عمل کرده و عملیات نظامی در اوکراین را تداوم بخشد.»
نشریات آلمانی هفته گذشته به نقل از منابع موثق اعلام کردند که کییف از برلین خواسته تا موشکهای «تاروس» با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر در اختیار ارتش اوکراین قرار دهد.
رودریچ کیسوِتر، قانونگذار آلمانی حزب اپوزیسیون آلمان (اتحادیه دمکرات مسیحی)، اواخر ماه مه گفته بود که برلین باید از «خطوط قرمز» عبور و موشکهای کروز با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر برای اوکراین تامین کند.
روزنامه واشنگتن پست به نقل از منابع مرتبط به اطلاعات آمریکا نوشت، تجهیزات نظامی و تسلیحات سبک کشورهای ناتو از جمله آمریکا که به اوکراین ارسال شده از سوی این کشور در ماه مه ۲۰۲۳ در حملهای به منطقه بلگورود روسیه مورد استفاده قرار گرفته است.
این روزنامه همچنین نوشت، دستکم چهار دستگاه خودروی تاکتیکی که از سوی لهستان و آمریکا برای ارتش اوکراین ارسال شده در حمله مه مورد استفاده قرار گرفت که این مساله باعث بروز نگرانی درباره تعهدات کییف در تحقق خواستههای حامیان غربیاش شده است.
واشنگتن پست همچنین نوشت: آمریکا و متحدان غربیاش دائما مخالفت خود را درباره استفاده از تسلیحات غربی توسط اوکراین در حمله علیه خاک روسیه اعلام کردهاند. آنها همچنین به کییف تاکید کردهاند که به دقت ورود تسلیحات با ارزشی را که وارد اوکراین میشود، رهگیری کند.
وزارت دفاع روسیه در واکنش به حمله مه اوکراین علیه منطقه بلگورود اعلام کرد: بیش از ۷۰ تروریست اوکراینی، چهار خودروی ضربت زرهی و پنج کامیون در حمله مذکور به داخل خاک روسیه منهدم شدند. همچنین مابقی شبه نظامیان اوکراینی مجبور شدند به داخل خاک این کشور عقب نشینی کنند و هدف توپخانه های روسی قرار گرفتند. در این حمله یک غیرنظامی کشته و ۱۲ تن دیگر نیز زخمی شدند.
ارتش روسیه همچنین چندین تصویر از تخریب تجهیزات غربی که توسط اوکراینیها در منطقه برجای مانده بود، منتشر کرد.
برخی از این تصاویر دو خودروی زرهی هاموی M۱۱۵۱A۱ را نشان می داد.
سرنگونی ۹ پهپاد اوکراینی در شبه جزیره کریمه
شبکه الجزیره به نقل از مقامات محلی وابسته به روسیه گزارش داد که شب گذشته ۹ پهپاد اوکراینی در شبه جزیره کریمه ساقط شده است، در حالی که شبکه العربیه از ساقط شدن پنج پهپاد در شبه جزیره کریمه خبر داده است.
شبکه روسیا الیوم نیز به نقل از «اولک کریوچکوف» مشاور دولت وابسته به روسیه در کریمه گزارش داد که بامداد امروز، یک پهپاد در شهر «جانکوی» واقع در شمال شبه جزیره کریمه ساقط شده است.
وی در ادامه افزود: بر اساس اطلاعات منتشره، ساقط شدن این پهپاد، باعث وارد آمدن خسارات به شیشههای برخی منازل در منطقه شده است.
ماه گذشته نیز اخباری در خصوص ساقط شدن چهار پهپاد در شمال شبه جزیره کریمه طی یک شب، منتشر شده بود.
پیش از این، «میخائیل رازووژِف»، فرماندار سواستوپل در شبهجزیره کریمه اعلام کرده بود که ارتش اوکراین طی یک شب بیش از ده پهپاد انتحاری به سمت این شهر شلیک کرده، اما سامانههای پدافند هوایی این شهر، همه این پهپادها را رهگیری و منهدم کرده است.
شبهجزیره کریمه سال ۲۰۱۴ با برگزاری همهپرسی به خاک روسیه، الحاق شده اما دولت اوکراین این الحاق را به رسمیت نشناخته و از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، همواره از حمله احتمالی به این شبهجزیره سخن گفته است.
حمله روسیه به سامانه موشکی اوکراین
وادیم آستافیف، رئیس مرکز مطبوعاتی تیپ موشکی منطقه نظامی جنوب (SMD) گفت که هواپیمای گروه "جنوب" از نیروهای فدراسیون روسیه، همچنین پست فرماندهی و دیده بانی استقرار موقت دشمن در الکساندر-کالینوفسکی را هدف قرار داد.
وی ادامه داد: یک لشکر از مجموعه عملیاتی - تاکتیکی "اسکندر" تیپ موشکی منطقه نظامی جنوب، انبار مهمات تیپ ۹۰ نیروهای مسلح اوکراین را در نزدیکی روستای دروژکوفکا هدف قرار داد.
آستافیف گفت: هواپیماهای گروه نیروهای "جنوب" به پایگاه فرماندهی و دیده بانی استقرار موقت گردان سوم از تیپ ۲۴ مکانیزه نیروهای مسلح اوکراین حمله کرد.
وی افزود: توپخانه سپاه یکم ارتش ناحیه نظامی جنوب تلاش برای چرخش یگانهای گردان ۱ مکانیزه تیپ ۱۱۰ نیروهای مسلح اوکراین در یک سنگر در منطقه آودیوکا را خنثی کرد.
کره جنوبی: شایعات حمایت نظامی از اوکراین صحت ندارد
وزارت دفاع کره جنوبی در نشست با مقامات اروپایی، هیچ اشارهای به حمایت نظامی این کشور از اوکراین نکرد.
لی جونگ سوپ، وزیر دفاع کره جنوبی در حاشیه نشست سران امنیتی کشورهای مختلف جهان در سنگاپور با جوسپ بورل، مسئول سیاسیت خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرد. دو طرف در این نشست درباره تامین سلاح برای اوکراین هیچ صحبتی نکردند.
مقامات نظامی امنیتی از کشورهای مختلف جهان در کنفرانس امنیتی سالانه در سنگاپور در نشست شانگری-لا، گردهم آمدند.
بورل پس از این نشست در توئیتر شخصی خود پیامی منتشر کرد و نوشت: در صحبتهایش با وزیر دفاع اوکراین درباره تهدید کره شمالی صحبت شده است، ولی ادعای کمک تسلیحاتی کره جنوبی از اوکراین صحت ندارد.
وزارت دفاع کره جنوبی در بیانیهای گفته است که طرف اروپایی ضمن اشاره به نیاز به سیستمهای مختلف تسلیحاتی و سایر اشکال حمایت نظامی برای بهبود وضعیت اوکراین، موضع یکجانبه خود را در مورد اهمیت تامین مهمات ابراز کرد. این وزارتخانه گفت که ارسال مهمات به اوکراین در دستور کار رسمی مذاکرات نبوده است.
کره جنوبی کمک های بشردوستانه و مالی و تجهیزات نظامی به اوکراین ارائه کرده، ولی سلاح و مهمات را در اختیار اوکراین قرار نداده است.
یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی در مصاحبه با رویترز در ماه آوریل این را رد نکرد که در صورت وجود تهدید جدی برای غیرنظامیان یا نقض جدی قوانین جنگ، سئول ممکن است ارسال سلاح به اوکراین را آغاز کند.
پکن: در جنگ اوکراین موضعی بیطرف داریم
«لی شانگفو»، وزیر دفاع چین، بامداد یکشنبه بار دیگر تاکید کرد که موضع پکن در جنگ اوکراین با روسیه، کاملا بیطرفانه است.
لی طی سخنرانی در اجلاس امنیتی آسیایی «گفتوگوهای شانگری-لا» گفت: «پکن به دنبال گفتوگو است نه تقابل؛ طبیعی است که بین کشورها اختلاف ایجاد شود؛ اما احترام متقابل باید بر قلدری و سلطهطلبی غلبه داشته باشد.»
به نوشته «رویترز»، او با بیان اینکه چالشهای امنیتی بیسابقه در منطقه آسیا و اقیانوسیه را نباید نادیده گرفت، توضیح داد: «ذهنیت جنگ سرد اکنون در حال احیا شدن و خطرات امنیتی در حال افزایش چشمگیری است.»
وزیر دفاع چین ضمن اشاره به گسترش پایگاههای نظامی برخی کشورها و افزایش سرعت رقابت تسلیحاتی در منطقه شرق آسیا، اظهار داشت: «این بلوکها فقط باعث بیثباتی منطقه میشوند.»
بنا بر این گزارش، لی با بیان اینکه چین متعهد به ترویج صلح در مدیریت بحرانهای بین المللی است، تصریح کرد: «پکن موضعی بیطرف و عینیگرایانه در قبال اوکراین در پیش گرفته است. ما به دنبال زمینههای مشترک بین طرفهای بینالمللی درمورد اوکراین هستیم.»